Is dat altijd nodig? Een verklaring van executele

Moet ik als executeur een verklaring van executele aanvragen?

Ja. In het testament of in een executeursbenoeming bent u als executeur benoemd. Om deze taak te kunnen uitvoeren heeft u (in de meeste gevallen) een verklaring van executele nodig.

Verklaring van executele nodig?

Een executeur wordt benoemd in een testament of executeursbenoeming. De overledene bepaalt hiermee wie de erfenis mag gaan afhandelen. Als u bent benoemd tot executeur heeft u nog een verklaring van executele nodig. Dit is een bevestiging van de notaris. De notaris controleert het testament en neemt in de verklaring van executele op wie de executeur is en wat de bevoegdheden zijn.

Met deze verklaring kunt u de erfenis gaan afhandelen. Vaak zijn het de bank en verzekering die om zo’n verklaring vragen. Zij willen namelijk zeker weten dat ze aan de juiste persoon uitkeren. Dus degene die bevoegd is om de erfenis af te handelen. De bank kan niet zelf het testament beoordelen en op basis daarvan vaststellen wie de executeur is en wat de bevoegdheden zijn.

Wanneer aanvragen?

U kunt de verklaring van executele pas aanvragen na overlijden van de erflater. Pas op dat moment is het testament definitief van kracht. Tot het laatste moment kan iemand namelijk zijn testament nog intrekken of wijzigen.

Het is dus niet mogelijk om al op voorhand een verklaring op te laten stellen. Dit lijkt soms heel praktisch. De executeur kan dan immers direct aan de slag na het overlijden. Het is dan niet nodig om te wachten.

Het opstellen van een verklaring van executele kunnen wij heel snel in orde maken. Binnen ongeveer een week hebben wij de verklaring meestal gereed.

Verschil met verklaring van erfrecht

nodig

Een verklaring van executele is iets anders dan een verklaring van erfrecht. In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Hierin kan óók zijn opgenomen wie de executeur is. Dan heeft u eigenlijk twee documenten in één.

Als er een executeur is benoemd, is een verklaring van executele vaak voldoende om de erfenis af te handelen. U kunt dit overleggen met de bank. Zeker als u ook de langstlevende bent is dit een goede oplossing.

De kosten voor een verklaring van executele zijn iets lager dan voor een verklaring van erfrecht. Voor de verklaring van executele hoeft minder onderzocht te worden. De notaris hoeft bijvoorbeeld niet na te gaan wie alle erfgenamen zijn. Het is voldoende om het testament te controleren en de persoonsgegevens van de executeur.

Juist toch een verklaring van erfrecht

Er kan ook een goede reden zijn om juist wel een verklaring van erfrecht op te laten stellen. De notaris stelt dan namelijk vast wie de erfgenamen zijn. Daarmee verlegt u als executeur de verantwoordelijkheid en ook de aansprakelijkheid naar de notaris. De notaris zal dan in één verklaring opnemen wie de erfgenamen zijn en wie de executeur is. Aangezien wij enorm snel werken is de doorlooptijd van een verklaring van executele maar iets langer. Dat is alleen anders als de erfgenamen niet meewerken.

Natuurlijk kan een executeur in een eenvoudige erfenis of met een duidelijk testament ook zelf vaststellen wie de erfgenamen zijn. Betreft het echter een afwikkelingsbewind, dan is het soms handiger, of zelfs nodig, dat de notaris dit vaststelt. Die heeft ook de mogelijkheden om de erfgenamen van een overleden erfgenaam op te zoeken. Ook kan de notaris in registers uitzoeken of er nog (onverwachte) kinderen zijn van een overledene.

Is er trouwens onroerend goed in de erfenis, dan heeft u altijd een verklaring van erfrecht nodig. Dat is omdat de verklaring van erfrecht ingeschreven moet worden bij het Kadaster. Zo komt het onroerend goed op naam van de erfgenamen te staan. Gelet op de kosten kunt u dan direct een verklaring van erfrecht aanvragen.

Wat is de informatieplicht van een executeur?

Wat is de informatieplicht van een executeur?

De executeur moet de erfgenamen informeren over de afhandeling van de erfenis. Aan het einde van de werkzaamheden maakt de executeur een verslag over de afwikkeling van de erfenis.

Informatieplicht van de executeur aan de erfgenamen

De executeur kan zelfstandig de erfenis afhandelen. Maar dat houdt niet in dat de executeur geen informatie met de erfgenamen hoeft te delen. De executeur heeft een informatieplicht. Het is niet van belang of dit wel of niet in het testament is opgenomen.

De informatieplicht houdt in dat de executeur de erfgenamen informeert over de voortgang van de afhandeling van de erfenis. Deze informatie kan ook gaan over de goederen en de schulden van de nalatenschap. Dit houdt niet in dat de erfgenamen toestemming moeten geven voor bepaalde werkzaamheden.

De informatieplicht gaat niet zo ver dat de executeur bij elke stap of elke beslissing de informatie direct aan de erfgenamen moet verschaffen. Dat zou ook niet praktisch zijn en de afhandeling van de erfenis alleen maar vertragen.

De informatieplicht geldt zolang de executeur het beheer over de nalatenschap heeft en geldt alleen tegenover de erfgenamen.

Het uitgangspunt is dat de erfgenamen zelf de informatie opvragen bij de executeur. Dit kan mondeling maar ook schriftelijk. De executeur hoeft dit dus niet uit zichzelf te doen.

De erfgenamen vragen informatie

Als executeur kunt u vragen van de erfgenamen verwachten. Het is belangrijk om hun volledige en juiste informatie te verstrekken om de erfenis spoedig af te kunnen handelen. Bent u nog bezig om bepaalde zaken af te handelen? Deel dat dan met de erfgenamen en geef aan dat deze informatie iets later verstrekt wordt dan gevraagd. Zo houdt u de erfgenamen op de hoogte en weten zij ook waar ze aan toe zijn.

Welke informatie moet de executeur verstrekken?

informatieplicht

In beginsel kunnen de erfgenamen alle informatie over de afhandeling opvragen bij de executeur. De executeur moet de door hen redelijkerwijze verlangde informatie geven. Als de executeur klaar is met het beheer, moet de executeur rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Die rekening en verantwoording is een eindverslag van de werkzaamheden. Er is geen verplichte vorm om dit verslag in op te nemen. Het bevat in ieder geval de financiële verantwoording door de executeur.

De verslaglegging is natuurlijk ook afhankelijk van de bevoegdheden van de executeur. Heeft deze een afwikkelingsbewind, dan bevat het verslag ook de verdeling en afrekening. Heeft de executeur een beheersbevoegdheid, dan zou de taak zijn afgerond met het betalen van de schulden en het verder in orde maken van de nalatenschap. De erfgenamen moeten nu overgaan tot het verdelen van de erfenis.

Heeft de legitimaris ook recht op informatie?

Als een kind is onterfd, heeft deze wel nog recht op de legitieme portie. Het onterfde kind is geen erfgenaam, maar kan wel informatie bij de executeur opvragen. De legitimaris heeft recht op informatie over hoe de legitieme portie is berekend. Daaronder valt ook de aangifte en aanslag erfbelasting. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten.  

Wat zijn precies de bevoegdheden van de executeur?

Welke bevoegdheden heeft de executeur?

De bevoegdheden van de executeur staan in het testament of de executeursbenoeming. De voornaamste taken zijn het beheren van de nalatenschap en het betalen van de schulden.

Verschillende soorten executeurs

bevoegdheden

In een testament of executeursbenoeming heeft de erflater opgenomen welke bevoegdheden de executeur heeft. Er zijn drie soorten executeurs: de begrafenisexecuteur, de beheersexecuteur en de executeur met afwikkelingsbewind. Ieder met hun eigen bevoegdheden.

De begrafenisexecuteur regelt alleen de begrafenis of crematie. Dat is de eenvoudigste executeur. Ook wel de executeur met 1 ster genoemd. Deze executeur heeft zeer beperkte bevoegdheden.

De beheersexecuteur regelt de erfenis, verkoopt eventuele goederen en de woning. Dat verkopen is beperkt tot voor zover dit nodig is om de schulden van de nalatenschap te betalen. Deze executeur komt het vaakst voor. Ook wel de executeur met 2 sterren genoemd.

De afwikkelingsexecuteur kan de hele erfenis afronden. De executeur heeft geen toestemming van de erfgenamen nodig. De executeur verdeelt de nalatenschap en keert ook de erfdelen uit. Ook wel de executeur met 3 sterren genoemd.

De taken en bevoegdheden van de executeur

In de wet (artikel 4:144 van het Burgerlijk Wetboek) staan de twee belangrijkste taken en bevoegdheden van de executeur:

  1. Het beheren van (de goederen van) de nalatenschap.
  2. Het betalen van de schulden van de nalatenschap.

Het doel van deze taken is dat de nalatenschap verdeeld kan worden. De executeur moet ervoor zorgen dat elke erfgenaam het geld of de goederen krijgt waar hij/zij recht op heeft. In de praktijk komen de taken van de executeur op het volgende neer:

  • het beheer van de nalatenschap;
  • vertegenwoordiging van de erfgenamen;
  • het opmaken van een boedelbeschrijving;
  • het aanschrijven van schuldeisers en het betalen van schulden;
  • informeren van legatarissen en het uitkeren van legaten;
  • het verkopen van goederen indien nodig om de schulden te voldoen;
  • aangifte erfbelasting (lees ook: De executeur en de erfbelasting);
  • de erfgenamen informeren over de uitoefening van zijn taak (lees ook: Wat is de informatieplicht van een executeur?);
  • eventueel aanwijzen van een boedelnotaris.

Wat is ‘het beheer van de nalatenschap’?

Er zijn geen wettelijke regels waarin precies staat omschreven wat onder het beheer van de nalatenschap valt. In het algemeen wordt aangenomen dat hieronder alle handelingen vallen die nodig zijn om het vermogen van de nalatenschap in stand te houden. Denk hierbij aan:

  • het onderhouden en verzekerd houden van onroerend goed;
  • het opzeggen van lopende huurovereenkomsten;
  • aangifte erfbelasting verzorgen;
  • taxeren van de inboedel en de woning;
  • het opzeggen van abonnementen;
  • het verkopen van een effectenportefeuille.

Boedelbeschrijving opstellen

De executeur maakt een boedelbeschrijving. Dat is een inventarisatie van de nalatenschap. Dus de bezittingen en de schulden. Er is geen wettelijke termijn voor het opstellen van de boedelbeschrijving. Wel moet sprake zijn van ‘bekwame spoed’, artikel 4:146 Burgerlijk Wetboek. Het opstellen van de boedelbeschrijving mag dus niet onnodig worden vertraagd of uitgesteld. Het kan ook zo zijn dat in het testament een termijn is opgedragen waarbinnen de executeur deze werkzaamheden moet hebben uitgevoerd.

Als er sprake is van een omvangrijke nalatenschap met bijvoorbeeld een onderneming, dan zal een boedelbeschrijving in het algemeen wat meer tijd in beslag nemen dan bij een relatief beperkte nalatenschap.

Nadat de boedelbeschrijving is opgesteld kan de executeur de schuldeisers aanschrijven met het verzoek een opgave te doen van het exacte bedrag van hun vordering. Als dat gereed is kan de executeur de schulden betalen.

De goederen worden verdeeld over de erfgenamen of verkocht door de executeur. Met de opbrengst kunnen schulden worden afbetaald. Zijn er geen schulden meer? Dan wordt het restbedrag verdeeld over de erfgenamen.

De verhouding tussen de erfgenamen en de executeur

Als er een executeur is benoemd, heeft deze de taken en bevoegdheden die in het testament zijn omschreven. De erfgenamen mogen deze taken niet zelf gaan uitvoeren. De executeur hoeft de erfgenamen ook geen toestemming te vragen om die taken uit te voeren. De executeur vertegenwoordigt de erfgenamen en heeft een informatieplicht tegenover deze erfgenamen.

Aangewezen als executeur. Moet ik dit direct doen?

Ik ben aangewezen als executeur. Moet ik dat doen?

Nee, u bent niet verplicht om direct als executeur op te treden. U mag zelf beslissen of u de taak als executeur wilt accepteren.

Aangewezen als executeur

U bent aangewezen als executeur. De erflater kan dit voor het overlijden al aan u hebben verteld en met u hebben besproken, maar dat hoeft niet. Het kan ook zijn dat u dit pas hoort na het overlijden. U bent niet verplicht om deze taak te accepteren. U wordt executeur door aanvaarding van de benoeming na het overlijden. Dit staat in artikel 4:143 van het Burgerlijk Wetboek.

De executeur beheert de erfenis en handelt deze af. Dat kan veel werk zijn. Zeker als het een grote erfenis betreft. U moet de administratie controleren, zijn er nog openstaande schulden? U moet op zoek naar de schuldeisers en deze betalen. Daarnaast moeten de bezittingen in kaart worden gebracht en de aangifte erfbelasting gedaan. Daarna maakt u een overzicht van de erfenis, een boedelbeschrijving. Deze overhandigt u aan de erfgenamen.

Lees ook: Wat zijn de bevoegdheden van de executeur?

aangewezen

De executeur is verantwoordelijk voor de afhandeling. Deze taak heeft ook bepaalde risico’s. Zo is de executeur hoofdelijk aansprakelijk voor de aangifte erfbelasting.

Naast het werk kan het afhandelen van een erfenis ook een emotionele aangelegenheid zijn. Bijvoorbeeld als er ruzie is in de familie en de familieleden de erfenis gebruiken om oude rekeningen te vereffenen.

Beloning executeur

De erflater heeft in het testament bepaald of de executeur een vergoeding krijgt voor de werkzaamheden. De wettelijke beloning voor een executeur is 1% van de netto waarde van de erfenis. Maar er zijn ook andere beloningen mogelijk. Dat staat dan in het testament.

Verklaring van executele

Als u als executeur gaat optreden en de erfenis gaat afhandelen heeft u in veel gevallen een verklaring van executele nodig. Dit is een verklaring van de notaris waarin wordt bevestigd wie de executeur is. Vaak zal de bank of een verzekeringsmaatschappij vragen om een verklaring van executele. Dan weten zij zeker dat ze met de juiste persoon communiceren en geld uitkeren.

De langstlevende als executeur

Waar moet ik op letten als ik executeur ben van mijn partner?

Als langstlevende bent u vaak in een testament aangewezen als executeur. U kunt dan ook erfgenaam zijn. Belangrijk is dat u goed in kaart laat brengen wat uw bevoegdheden exact zijn.

De langstlevende partner als executeur

Langstlevende

In een testament kan de langstlevende partner tot executeur zijn benoemd. De erflater heeft de bevoegdheid om de nalatenschap af te handel dan bij zijn of haar partner gelegd. De erflater kan de executeur verschillende bevoegdheden geven. De bevoegdheden kunnen beperkt zijn of juist heel uitgebreid. De langstlevende partner als executeur heeft vaak ruime bevoegdheden. Dat is handig, omdat de partner dan alle besluiten zelfstandig kan nemen. De executeur kan wel overleggen met de erfgenamen, maar dat is niet verplicht. Op deze manier kan de langstlevende een nalatenschap vlot afwikkelen.

Executeur en erfgenaam

De langstlevende heeft meestal het recht op (een deel van) de erfenis. De andere erfgenamen, zoals kinderen, hebben een vordering op de langstlevende. Pas nadat deze partner is overleden kunnen zij hun vordering opeisen. De partner heeft in de rol als erfgenaam dus ook al de bevoegdheid om de erfenis af te handelen. Maar de partner moet dit dan in overleg doen met andere erfgenamen. Let op! In het testament kan iets anders zijn bepaald.

De langstlevende partner kan erfgenaam en executeur zijn. Het is van belang om deze bevoegdheden uit elkaar te houden. In het testament of de executeursbenoeming staat beschreven welke bevoegdheden de executeur heeft. Voert de partner deze bevoegdheden uit, dan handelt hij of zij als executeur, niet als erfgenaam. Heeft de executeur een bepaalde bevoegdheid niet? Dan ligt die bevoegdheid bij de erfgenamen. Hier moeten zij dan gezamenlijk over beslissen.

Lees ook: Wat zijn de bevoegdheden van de executeur?

Waarom de partner als executeur aanwijzen?

Als de langstlevende partner is aangewezen als executeur, dan kan de partner de erfenis zelfstandig afhandelen. De partner hoeft dan niet te overleggen met de kinderen en eventueel andere erfgenamen. Dat zorgt ervoor dat de nalatenschap sneller kan worden afgehandeld. De executeur neemt alle beslissingen en is degene die met de bank en verzekeringsmaatschappijen contact opneemt.

De langstlevende partner is niet verplicht om de bevoegdheid tot executeur te aanvaarden. In veel gevallen zal de langstlevende partner samen met de kinderen erfgenaam zijn, en moeten zij dus samen de nalatenschap afwikkelen. In het testament kan zijn opgenomen dat de langstlevende partner ook iemand anders als executeur kan aanwijzen.

Langstlevende is niet de executeur

Het kan voorkomen dat de erflater iemand anders tot executeur heeft benoemd. De langstlevende partner kan die executeur niet weigeren. De partner moet een goede reden hebben om tegen deze executeur op te komen. Een incidentele onenigheid, of het feit dat de partner niet goed met de executeur kan opschieten, is niet voldoende. De erflater heeft gekozen voor deze specifieke persoon en de nalatenschap toevertrouwd aan de executeur. Die wens moet ook zoveel mogelijk worden gerespecteerd door de nabestaanden. De partner moet de executeur dus dulden en de keus van de erflater respecteren. Dat geldt ook voor andere erfgenamen, zoals de kinderen van de erflater.

In het testament staan de bevoegdheden van de executeur. De executeur hoeft in beginsel geen toestemming van de partner of andere erfgenamen te vragen voor het uitvoeren van die bevoegdheden. De partner kan in sommige gevallen bezwaar maken tegen handelingen van de executeur. Bijvoorbeeld als de executeur de gezamenlijke woning wil verkopen. De partner kan hiervoor naar de kantonrechter. De executeur moet dan kunnen onderbouwen waarom bijvoorbeeld de woning verkocht moet worden. Meer informatie hierover is te vinden op rechtspraak.nl.

Verklaring van executele

Als de partner tot executeur is benoemd is het niet altijd nodig om een verklaring van executele aan te vragen. In sommige gevallen kan de bank, een verzekeringsmaatschappij of andere instelling er wel om vragen. Via verklaringvanexecutele.nl kunt u eenvoudig een verklaring van executele aanvragen.

Mag een executeur legaten afgeven?

Mag een executeur legaten afgeven?

De bevoegdheden van de executeur zijn in het testament opgenomen. Meestal heeft de executeur de bevoegdheid om legaten af te geven aan de legatarissen. Als dat expliciet in het testament staan, dan is de executeur verplicht om de legaten af te geven.

De executeur en legaten afgeven

legaten

In het testament kan zijn bepaald dat de erflater één of meerdere legaten wil afgeven. De executeur die de nalatenschap afhandelt kan deze legaten afgeven als die bevoegdheid in het testament is opgenomen. De executeur heeft hier geen toestemming van de erfgenamen voor nodig. Ook niet als de executeur zelf een legaat ontvangt.

Legaten zijn schulden van de nalatenschap. Deze moeten dus eerst worden voldaan voordat de executeur de erfenis kan verdelen over de erfgenamen.

Lees ook: Wat zijn de bevoegdheden van de executeur?

Mogen de erfgenamen ook het legaat afgeven?

Als er een executeur is benoemd zijn de erfgenamen niet bevoegd om legaten af te geven. Ook niet als de executeur zijn executeurstaak nog niet heeft aanvaard en/of nog niet begonnen is met de executeurstaken.

Als in het testament staat dat de executeur niet de bevoegdheid heeft om legaten af te geven, dan mogen de erfgenamen wel zelf het legaat afgeven. Maar in de meeste gevallen zal deze bevoegdheid bij de executeur liggen.

Informatieplicht van de executeur

De executeur moet de legatarissen op de hoogte stellen van het legaat. De executeur moet de legatarissen dus aanschrijven en hen informeren over het bestaan van het legaat. De legatarissen moeten dan aangeven of zij het legaat willen aanvaarden of niet.

Het kan zijn dat de executeur het adres van de legataris niet kan achterhalen. In dat geval kan de executeur via de kantonrechter een nasporing of oproeping van de legataris verzoeken.

Als de legataris niet wordt aangeschreven kan de executeur de erfenis niet afhandelen. Het is dan niet duidelijk of de legataris het legaat wil aanvaarden of niet. Als de executeur het bedrag uitkeert aan de erfgenamen lopen zij het risico dat zij dit later moeten terugbetalen.

De legataris kan aan de executeur vragen hoe hoog het legaat is en het deel van het testament opvragen waarin dat is genoemd. De legataris heeft dus geen recht op inzage in het hele testament en kan ook geen informatie vragen over de verdere afhandeling van de erfenis. Alleen over het gedeelte dat voor de legataris van belang is, dus het legaat, kan hij of zij informatie opvragen.

Hier leest u meer over de informatieplicht van de executeur naar de erfgenamen: Wat is de informatieplicht van de executeur?

Bevoegd bij onbekende erfgenaam?

Is de executeur bevoegd om de erfenis af te wikkelen als er onbekende erfgenamen zijn?

Ja, de executeur is bevoegd om de erfenis af te wikkelen als hij zijn benoeming tot executeur heeft aanvaard. Het is de taak van de executeur om ervoor te zorgen dat alle erfgenamen ontvangen waar ze recht op hebben. Ook met een onbekende erfgenaam kan de executeur aan zijn taken beginnen.

Executeur bevoegd bij onbekende erfgenamen?

onbekende

Een executeur wordt in een testament van de erflater benoemd. De executeur moet deze benoeming aanvaarden of verwerpen. De benoeming is heel eenvoudig, u begint gewoon met de werkzaamheden. Wilt u de aanvaarding verwerpen? Dan moet u dit schriftelijk doen. De executeur is namelijk verantwoordelijk voor de afwikkeling, zoals voor de aangifte erfbelasting. Verwerpt u de benoeming, dan is het van belang dat u dit schriftelijk doet.

Is de executeur ook bevoegd als nog niet alle erfgenamen bekend zijn? Ja, ook als er nog onbekende erfgenamen zijn, is de executeur bevoegd. Het is aan de executeur om uit te zoeken wie de erfgenamen zijn.

Executeur bevoegd na aanvaarding

De executeur is bevoegd om alle werkzaamheden uit te voeren, ook als nog niet alle erfgenamen bekend zijn. De executeur moet er uiteindelijk wel voor zorgen dat iedere erfgenaam krijgt waar hij of zij recht op heeft. Bij onvindbare erfgenamen is een verdeling van de erfenis niet mogelijk. In dat geval kunt u aan de rechtbank verzoeken om een vereffenaar of bewindvoerder aan te wijzen. De vereffenaar heeft als taak om alle erfgenamen te vertegenwoordigen. Dus ook de erfgenamen die onvindbaar zijn. De bewindvoerder treedt op namens de onvindbare erfgenamen.

Verklaring van erfrecht

Als de executeur zeker wil weten wie de erfgenamen zijn, dan kunt u de notaris een verklaring van erfrecht op laten stellen. Dat is bijvoorbeeld het geval als in het testament de erfgenamen niet bij naam staan genoemd, maar bijvoorbeeld alleen ‘mijn kinderen’. De notaris kan dan een onderzoek doen in verschillende Nederlandse registers en verklaren wie de erfgenamen zijn. Het voordeel voor de executeur is ook dat de verantwoordelijkheid hiermee verschuift naar de notaris die de verklaring opstelt. Nadat de notaris de verklaring van erfrecht heeft opgesteld, mag iedereen erop vertrouwen dat die informatie juist is.

Lees ook of een verklaring van executele altijd nodig is.

Stoppen of ontslag nemen als executeur

Hoe kan ik stoppen of ontslag nemen als executeur?

Als u eenmaal met de executeurstaken bent begonnen, kunt u niet zomaar stoppen. U kunt als executeur aan de kantonrechter vragen om ontslagen te worden uit de functie als executeur.

Stoppen of ontslag nemen als executeur

ontslag nemen

U kunt om wat voor reden dan ook uw taak als executeur niet meer willen of kunnen afmaken. Bijvoorbeeld omdat u de verantwoordelijkheden te groot vindt, u niet wist wat de executeurstaak inhield of omdat u geen medewerking krijgt van de erfgenamen. In dat geval kunt u altijd uw ontslag verzoeken bij de kantonrechter. Zolang u niet ontslagen bent, blijft u verantwoordelijk voor de nalatenschap. U mag bijvoorbeeld rekeningen niet onbetaald laten.

Ontslag nemen via de kantonrechter

De wet bepaalt dat een executeur op eigen verzoek kan worden ontslagen door de kantonrechter, artikel 4:149 van het Burgerlijk Wetboek. De mede-executeur of een erfgenaam kan ook om het ontslag van de executeur verzoeken. De kantonrechter moet het ontslagverzoek in principe altijd toewijzen. Het ontslag zal dan ook zonder reden worden verleend. Niemand is namelijk gediend met een executeur die zijn of haar taak niet wil uitvoeren. De executeur moet wel onderbouwen waarom hij of zij het ontslag indient.

Let wel op: de kantonrechter kan alleen een vervanger van de executeur aanstellen als het testament bepaalt dat de kantonrechter dat mag doen. Staat dat er niet in? Dan zijn de erfgenamen gezamenlijk bevoegd om de erfenis af te handelen.

Voor ontslag moet u dus naar de kantonrechter en uw ontslagverzoek indienen met een verzoekschrift. Op de website van De Rechtspraak kunt u lezen hoe een verzoekschriftprocedure in grote lijnen verloopt. U kunt dus niet zelf ontslag nemen en uw ontslag aangeven aan de erfgenamen of de notaris die de verklaring van executele heeft afgegeven. Zonder uitspraak van de kantonrechter bent u dus nog steeds executeur. En onder andere verantwoordelijk voor de aangifte erfbelasting.

Als de kantonrechter u eenmaal heeft ontslagen, dan heeft u niet nog een aparte verklaring van de notaris nodig. Is er een verklaring van executele afgegeven? Dan komt deze door de uitspraak van de rechter te vervallen.

Indienen van ontslagverzoek

Voor een geslaagd ontslagverzoek moet u het duidelijk omschreven verzoek indienen bij de juiste kantonrechter. U moet het verzoekschrift indienen bij de kantonrechter van de rechtbank van woonplaats van de overledene. Dat is de enige rechtbank die het verzoek mag behandelen. Op de website van de Rechtspraak kunt u vinden welke rechter dat is. Neem voor de zekerheid eerst contact op met de betreffende rechtbank om er zeker van te zijn dat het de juiste rechtbank is. In geval u het verzoekschrift naar de verkeerde rechtbank stuurt, wordt het in de meeste gevallen wel intern doorgestuurd naar de juiste rechtbank. Maar hier gaat wel wat meer tijd overheen.

Voor het indienen van het ontslagverzoek is een advocaat niet verplicht. U zou dus zelf het ontslagverzoek kunnen opstellen en indienen bij de griffie van de bevoegde rechter. Uiteraard zijn er wel kosten verbonden aan deze procedure die u (in principe) zelf moet voldoen, zoals het griffierecht.

Na het ontslag

ontslag nemen

Als de executeur wordt ontslagen, is er geen executeur meer. Hoe moet het dan verder met de nalatenschap? Wie handelt de nalatenschap af? In eerste instantie kijkt u of de erflater een vervanger heeft aangewezen in zijn of haar testament die de executeurstaak oppakt als de eerste executeur wegvalt. Als dat niet zo is, moeten de erfgenamen de nalatenschap zelf en in onderling overleg afwikkelen. In plaats daarvan kan er ook een vereffenaar worden benoemd door de rechtbank.

Een goed doel als erfgenaam

Hoe handel ik een erfenis af als de erfgenaam een goed doel is?

Een goed doel zal de erfenis altijd beneficiair aanvaarden. Dit is om te voorkomen dat zij aansprakelijk zijn voor de schulden. De executeur zal in dat geval een boedelbeschrijving moeten opstellen.

Nalaten aan een goed doel

De erflater kan via een testament een goed doel tot erfgenaam benoemen of een legaat nalaten aan de organisatie. Als de organisatie de ANBI status heeft, scheelt dat veel erfbelasting. Het is de taak van de executeur om legaten uit te keren, ook als het een goed doel betreft.

goed doel

Het goede doel staat in het testament beschreven. Het is belangrijk dat het goede doel duidelijk staat omschreven in het testament. Enkel ‘de dierenbescherming’ is onvoldoende. Het is dan niet duidelijk of dit een regionale of landelijke organisatie is.

Een goed doel als erfgenaam

Goede doelen mogen nooit zomaar een erfenis zuiver aanvaarden. Vaak zal in de statuten staan dat zij dit beneficiair moeten aanvaarden. Het risico is namelijk dat er schulden in de erfenis zitten waar het goede doel dan door zuivere aanvaarding aansprakelijk voor is. Dit willen zij natuurlijk voorkomen. Bij beneficiair aanvaarden kan het goede doel nog besluiten om toch te verwerpen.

Let wel op! Op het moment dat een erfgenaam beneficiair gaat aanvaarden, moet er een vereffening plaatsvinden. In eerste instantie vervalt de bevoegdheid van de executeur dan. De executeur kan dit voorkomen door een ruimschoots voldoende verklaring af te leggen. In deze verklaring verklaard de executeur dat er voldoende middelen in de nalatenschap zitten in alle schulden mee te voldoen. Zo voorkomt de executeur dat er een vereffening plaats moet vinden en kan de executeur de bevoegdheden uitvoeren. Dit is opgenomen in de wet in artikel 4:202 van het Burgerlijk Wetboek.

Het gevolg hiervan is dat de executeur een boedelbeschrijving moet maken. Dit is meer werk voor de executeur, maar op deze manier heeft het goede doel wel de zekerheid dat ze niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden.

Legaat voor een goed doel

Een goed doel kan ook een legaat krijgen. Het voordeel van een legaat is dat het goede doel dit altijd kan aannemen. Er zijn namelijk in het algemeen geen verplichtingen aan verbonden. Het legaat gaat bovendien voor op de erfdelen van de andere erfgenamen.

In bepaalde gevallen kan het wel voorkomen dat er een last is verbonden aan het legaat. Het is aan de executeur om het goede doel hier goed over te informeren. Ook in dat geval kan het goede doel besluiten af te zien van het legaat. Een voorbeeld is een legaat van een schilderij onder de last dat dit permanent tentoongesteld moet worden in het museum. Veel musea zullen deze last niet willen aanvaarden.

De ANBI status

Een goed doel kan de ANBI status hebben. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Als een organisatie deze status heeft is zij vrijgesteld van het betalen van erfbelasting.

Een goed doel kan ook de SBBI status hebben. Dat staat voor Sociaal Belang Behartigende Instelling. Deze status vragen zij aan per schenking of erfenis. Als de aanvraag wordt goedgekeurd door de Belastingdienst, heeft de organisatie in dit geval ook een vrijstelling van de erfbelasting.

Heeft de organisatie geen ANBI status en ook geen SBBI status? Dan moet er wel erfbelasting worden afgedragen.

Wat is de taak van de executeur in deze?

De executeur moet het goede doel aanschrijven met de melding van ofwel een erfstelling dan wel een legaat. Hierbij moet de executeur het goede doel wijzen op de risico’s en eventuele verplichtingen zoals een last. Hierna moet het goede doel schriftelijk aan de executeur melden wat haar standpunt is. Legaten gaan voor erfdelen.

Wat moet er precies in de boedelbeschrijving staan?

Wat moet er in de boedelbeschrijving staan?

De boedelbeschrijving is het eindverslag van de executeur. U moet zorgen dat inzichtelijk is wat er in de nalatenschap zit aan schulden en bezittingen. De beschrijving is ook van belang voor eventuele schuldeisers.

Wat is een boedelbeschrijving?

boedelbeschrijving

Een boedelbeschrijving is een schriftelijk stuk waarin staat beschreven hoe de nalatenschap eruit ziet. Daarin staat welke goederen in de nalatenschap zitten en wat de waarde daarvan is. Daarnaast staat erin welke schulden in de nalatenschap zitten.

Een boedelbeschrijving is bij de meeste nalatenschappen niet nodig. Het is wel nodig als de erfenis beneficiair is aanvaard of als er minderjarige erfgenamen zijn. Beneficiair aanvaarden is het aanvaarden van een erfenis onder voorbehoud van een boedelbeschrijving. Als er dan meer schulden dan bezittingen blijken te zijn, kunnen de erfgenamen de erfenis alsnog verwerpen. Voor minderjarige geldt dat zij niet zelfstandig de erfenis kunnen aanvaarden. Dat doet hun wettelijke vertegenwoordiger, in de meeste gevallen de ouder. Dat is om de minderjarige te beschermen tegen eventuele schulden.

Voor een beschrijving is geen notariële akte nodig. Deze kan dus onderhands worden opgesteld door de erfgenamen of een executeur. U hoeft dus niet langs de notaris. Als de erfenis beneficiair is aanvaard, moet u wel langs de rechtbank. Dit doet u, of de erfgenaam zelf, door een verklaring af te leggen bij de rechtbank.

Als er een executeur is aangewezen, maakt de executeur de boedelbeschrijving op. Het opstellen van de beschrijving kan tot de bevoegdheden van de executeur behoren. Lees ook: Wat zijn precies de bevoegdheden van de executeur?

De rechtbank kan ook een vereffenaar hebben benoemd. In dat geval is deze persoon verantwoordelijk voor de vereffening van de nalatenschap, en voor het opstellen van de beschrijving. Als er een vereffenaar is aangewezen, vervalt de bevoegdheid van de executeur.

Wat staat er in de beschrijving?

Een boedelbeschrijving begint met de gegevens van de overledene; de naam, geboortedatum en -plaats, overlijdensdatum en de laatste woonplaats. Daarna wordt er opgenomen of de overledene was getrouwd en wie de erfgenamen zijn.

Vervolgens komt er een opsomming van de bezittingen van de overledene en de waarde van deze bezittingen. Als er een woning in de nalatenschap zit, kan de waarde worden vastgesteld aan de hand van een taxatie of door gebruik te maken van de WOZ-waarde. Denk bij bezittingen ook aan bijvoorbeeld een auto, sieraden of schilderijen.

In de boedelbeschrijving hoeft niet alles precies omschreven te staan. Een algemene omschrijving is voldoende, met de waarde daarbij. Het is bijvoorbeeld voldoende om op te schrijven: set van 6 stoelen + eettafel. Voor specifieke goederen met meer waarde is het wel van belang om deze duidelijk te omschrijven. Bijvoorbeeld voor schilderijen en sieraden. De executeur kan eventueel ook foto’s toevoegen van de goederen.

Daarna komt een opsomming van de schulden. Dit kunnen doorlopende kosten zijn, bijvoorbeeld van de huur of abonnementen. Door deze zo snel mogelijk op te zeggen voorkomt u dat deze kosten onnodig oplopen. Maar denk hierbij ook aan een hypotheekschuld, belastingschulden, schenkingen op papier, leningen en de kosten van de uitvaart.

Op rechtspraak.nl staat een model voor de boedelbeschrijving. In dit model vult u de gegevens van de overledene in en de bezittingen en de schulden. Zoals hierboven ook beschreven.

Boedelbeschrijving voor schuldeisers

De boedelbeschrijving kan ook van belang zijn voor eventuele schuldeisers. De executeur moet schuldeisers aanschrijven om hun vordering te controleren. Deze vorderingen komen ook in de beschrijving te staan.

De schuldeisers kunnen aan de hand van de beschrijving zien of er een positief saldo is en of er bezittingen zijn die verkocht kunnen worden om hun vordering te kunnen voldoen. Via het boedelregister kan een schuldeiser opzoeken met wie zij contact kunnen opnemen voor inzage in de boedelbeschrijving.

© 2024 · VerklaringVanExecutele.nl
  • Veilige gegevensoverdracht
  • SSL certificaat