De executeur is overleden

De executeur is overleden, wat nu?

De in het testament genoemde executeur is eerder overleden dan degene die het testament opstelde. Er zijn nu verschillende opties. In het testament staat een reserve, of er staat dat de kantonrechter iemand kan benoemen, of er staat niets. In het laatste geval is er dan geen executeur.

De executeur is overleden

Heel veel testamenten zijn niet “up to date”. Erfgenamen zijn overleden. Ook een executeur is vaak overleden. Dat komt omdat mensen hun vrienden benoemen als executeur. Die zijn dan in dezelfde leeftijdsgroep. De opsteller van het testament vergeet dan om het testament bij te werken aan de nieuwe situatie. Wat gaat er nu gebeuren?

Om te beginnen onderzoeken wij dat in het testament.

Testament bevat reserve

Een testament kan een reserve (ook wel ‘opvolgend) executeur bevatten. Dit zie je vaak als de eerste executeur de partner is. Als die weigert, of is overleden dan is één van de kinderen aangewezen als reserve. Andere veel voorkomende reserves zijn notarissen of professionele partijen die werken als executeur.

Testament verwijst naar kantonrechter

Helaas staat ook deze optie in testamenten. Het is een kostbare optie. Het testament stelt dat de kantonrechter nu een executeur kan aanwijzen. Vaak is dat geen verplichting en kun je ook verder zonder executeur.

Hoe werkt dat de kantonrechter inschakelen?

Stappenplan kantonrechter vragen een executeur te benoemen

Verzoekschrift indienen

Een belanghebbende, dat is een erfgenaam of bijvoorbeeld een notaris, dient een verzoekschrift in bij de kantonrechter. Dit doe je bij de rechtbank in het arrondissement waar de overledene zijn of haar laatste woonplaats had.

Griffierecht betalen

Voor het indienen en behandelen van een verzoekschrift ben je griffierecht verschuldigd. Tarieven wijzigen en kun je vinden op www.rechtspraak.nl

Inhoud verzoekschrift

– de naam van de overledene en de overlijdensdatum;
– de inhoud van het testament (voor zover relevant);
– dat het testament bepaalt dat de kantonrechter een executeur kan aanwijzen;
– eventueel: een voorstel voor een geschikte persoon om als executeur aan te wijzen (dit is niet verplicht, maar kan wel handig zijn).

Beschikking kantonrechter

De kantonrechter neemt een besluit en stelt de belanghebbenden op de hoogte. Je hebt geen verklaring van executele nodig. De beschikking van de rechtbank is voldoende. Het duurt vier tot acht weken voor je de beschikking hebt.

Niets geregeld in testament

Er kan ook niets geregeld zijn. Je kunt nu zelf ervoor kiezen om alsnog langs de kantonrechter te gaan. Logischer is echter dat de erfgenamen nu zelf bepalen wie de erfenis gaat uitvoeren. Dat is een gevolmachtigde. Zij bepalen onderling wie de erfenis gaat afhandelen. Zij bepalen ook onderling of ze hiervoor mogelijk een vergoeding willen betalen. Vervolgens neem je deze gevolmachtigde op in ofwel een losse boedelvolmacht ofwel in een verklaring van erfrecht.

Bedenk dat als er geen executeur is, je ook geen verklaring van executele kunt aanvragen. Dan moet je een verklaring van erfrecht aanvragen.

Praktische uitwerking

Je geeft ons de opdracht om een verklaring van executele op te stellen. Je moet aan ons doorgeven wie de executeurs zijn volgens het testament. Daarbij geef je aan dat één of meer van die executeurs is overleden. Wij onderzoeken dit in het Basisregistratie Personen (BRP). In de verklaring van executele neemt de notaris dan op dan X is benoemd tot executeur, maar dat die is overleden. Vervolgens komt de opvolgend executeur in de verklaring van executele te staan. Waarop de tekst dan verder gaat met de conclusie die kan verschillen op grond van de uitleg hiervoor.

De executeur overlijdt tijdens de afhandeling

Deze situatie zal niet vaak voorkomen. Hoe je moet handelen is vergelijkbaar met de situatie dat een executeur ontslag neemt of krijgt.

Lees meer over Formele Zaken

Lees meer over Verdieping

© 2025 · VerklaringVanExecutele.nl
  • Veilige gegevensoverdracht
  • SSL certificaat