Wat is de taak van het goede doel als executeur?
Een goed doel is een executeur als anderen. Tegelijk is het goede doel meestal ook erfgenaam. Dat heeft consequenties voor hoe je de zaak moet afronden.
Waarom executeur
Een erflater wil een goed doel aanwijzen als erfgenaam. Meestal doet iemand dat omdat er verder geen erfgenamen zijn, of omdat de erfgenamen niet mogen erven. Wil iemand gewoon een bedrag nalaten aan een goed doel, dan is daarvoor het legaat de beste weg. Als een goed doel erfgenaam is dan is het verstandig ook een executeur aan te wijzen. Dat kan ook een goed doel zijn. Alle grote goede doelen hebben hier mensen voor in dienst, of een samenwerking met een professionele partij zoals het Centrum Nalatenschappen.
Door een goed doel executeur te maken met een zogenaamd afwikkelingsbewind, ontstaat er geen discussie over de afhandeling van de nalatenschap. Een afwikkelingsbewind houdt namelijk in dat de executeur de hele erfenis afhandelt, zaken verkoopt en het uiteindelijke batig saldo verdeelt.
Hoe omgaan met de benoeming
Het kan zijn dat een bekende donateur de organisatie benadert voor opname in een testament. De meeste goede doelen hebben een medewerker voor nalatenschappen. Die kan aan de donateur het verschil uitleggen tussen een legaat en een erfstelling. Als je aangewezen bent als erfgenaam in een testament dan is het bijna noodzakelijk dat er ook een executeur komt in het testament.
Is de organisatie enig erfgenaam, dan is het zaak de erfenis goed en helder af te handelen. Dat zal ook in lijn met de wens van de erflater liggen. Zijn er verschillende erfgenamen dan is het enorm belangrijk om transparant te zijn.
Het is een belangrijke vraag of de organisatie zelf de benoeming zou moeten aanvaarden. Zeker als er andere erfgenamen zijn. Overweeg in dat geval serieus om de benoeming door te geven aan een externe partij. Dat kan door de benoeming te aanvaarden en de werkzaamheden uit te besteden.
Gevolgen voor afwikkeling
Goede Doelen zijn een stichting of soms ook een vereniging. In alle statuten zal zijn opgenomen dat de organisatie erfstellingen alleen kan aanvaarden onder voorbehoud van boedelbeschrijving. Dit zogeheten beneficiair aanvaarden voorkomt dat de organisatie aansprakelijk is voor de verliezen in de boedel.
Beneficiair aanvaarden moet plaatsvinden bij de rechtbank. Vervolgens komt er een vereffenaar die de boedel gaat vereffenen. Dat kan ook de executeur zijn. Het is als organisatie van groot belang om nooit zuiver te aanvaarden. Een negatieve nalatenschap kan grote gevolgen hebben voor de financiële continuïteit van het goede doel.
Contact met andere goede doelen
Zijn er verschillende goede doelen benoemd in het testament? Ga direct met ze in overleg. Via DoeHetZelfNotaris zien wij testament waar twintig goede doelen zijn aangewezen als erfgenaam. In een erfenis die niet bepaald uitbundig is. Door goed overleg kun je de kosten laag houden. Ben je aangewezen als executeur, maak dat duidelijk hoe je aan de slag zal gaan. Is er geen executeur benoemd in het testament, benoem dan zo snel mogelijk een boedelgevolmachtigde.
Contact met familie
Had de erflater familie? Hoe nabij waren zij bij de erflater. Waren zij op de hoogte van de wens om de nalatenschap te geven aan een goed doel? Verplaats je als organisatie in de positie van die familie. Wees transparant. Ook voor de beeldvorming kan dat belangrijk zijn. Een bekende casus was die waarin De Zonnebloem was aangewezen als erfgenaam. Die benoeming hield tot de hoogste rechter stand. In de beeldvorming probeerde de boze familie echter het frame te hanteren van de inhalige organisatie die misbruik maakte van de overledene.
Verklaring van executele
De verklaring van executele kan alleen afgegeven op de executeur die in het testament is benoemd. Je kunt dus niet zelf een andere executeur aanwijzen dan degene die in het testament staat. Meestal staat echter in het testament en anders in de wet dat de executeur zich kan laten bijstaan. In dat geval kan je als organisatie dus iemand inschakelen om de feitelijke werkzaamheden uit te voeren. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt nog wel bij het het goede doel.
Onroerend goed in de nalatenschap
Als er onroerend goed in de nalatenschap zit zal dat over het algemeen verkocht moeten worden. Levering kan niet op basis van een verklaring van executele. Het onroerend goed moet op naam van de erfgenaam staan, waarna het geleverd kan worden. Dat kan alleen met de inschrijving van een verklaring van erfrecht bij het Kadaster.
Soms is een verklaring van erfrecht een beter en handiger alternatief voor een verklaring van executele. Vraag je die bij ons aan, dan is de executeursbenoeming verwerkt in de verklaring van erfrecht. Voordeel is dat deze verklaring ook nodig is om onroerend goed van naam te wijzigen in het Kadaster. Belangrijk in het kader van het risico voor d executeur is dat de notaris de erfgenamen bepaalt en laat aanvaarden. Zo weet de executeur exact wie er recht hebben op de nalatenschap.
Het tijdsaspect speelt bij ons minder, omdat wij ook een verklaring van erfrecht al binnen enkele weken gereed kunnen hebben.
Legaten
Een legaat kan bestaan uit een geldbedrag. Het kan ook bestaan uit goederen of zelfs dieren. Aan dat legaat kan vervolgens een verplichting zijn gekoppeld. Juridisch een legaat onder last. Onderzoek als goed doel altijd of dit het geval is. Je wilt niet als museum verplicht te zijn een vleugel van het museum van naam te moeten veranderen.
Het spreekt voor zich dat het niet verplicht is een legaat te aanvaarden. Naast de hiervoor genoemde voorwaarden kan ook de persoon van de erflater zich hiertegen verzetten.
Lees meer over Verdieping